Topic: Pomoč pri nakupu

Nameravam kupit nov računalnik tja do 700 eu brez ohišja. Zanima me vaše mnenje, katera izbira je najboljša. Računalnik bi bil intelov štirijedrnik ter grafično ne rabim. Integrirana bi bila najboljša, samo ker vidim da ni velike izbire matičnih z integrirano grafiko bi recimo grafična stala tja do 90 eu največ. Rabim bi vaše mnenje katero komponento kupit za toliko cene:

Matična ter procesor --> 400 eu
Kateri napajalnik ter kateri hladilec(malce bi mogoče tudi navijal, tam do normalne meje)--> 100-130 eu
Rami--> 50 eu
Disk --> 50 eu
Grafična --> 50 - 90 eu
Ohišje--> Imam

Računalnik bi uporabljal za server s tem da bi kasneje dokupil 2 grafični za Crosfire način za igrice. Rame zaenkrat ne bi rabil več kot 2 GB. Najbolj važni stvari sta procesor ter matična. Če je tak bi mogoče še kaki evro dodal za boljšo matično! Zelo me zanima kaj so razlike med matičnami ter na kaj moram gledat pri nakupu le tega!

Hvala za odgovore

Re: Pomoč pri nakupu

Asus-Matična plošča Asus P5Q PRO S775/PCIE/S/R/F/L/F1600 (126,92 eur)
Intel-Intel CORE 2 QUAD Q9450, 2.66 GHz 12MB LGA775 BOX (277,80 eur)
LC Power-Napajalnik LC 850W Arkangel LC88500C, 140mm FAN, V2.2 (116,64 eur)
CORSAIR-CORSAIR DDR2-RAM KIT 2048 MB, PC2-1066 MHz, CL5, CORSAIR Dominator Series, EPP (49,78 eur)
WD-Trdi disk WD Caviar SE16 500GB 16MB 7200 SATA2 WD5000KS (52,44 eur)
Club 3D-ATI Club 3D PCI-e 3650, 512MB GDDR2 (49,69 eur)

Vsega skupaj pride 673,27 evrov, grafo sem dal malo slabšo, ce mislis iti potem CF...
Za tak denar skor ne mores dobit boljsga.

jaz sem mislil dat za hladilec za procesor pa napajalnik skup  nekje od 100-130 eu..... zanimalo bi me še ali je velika razlika med procesorji? in če se mi splača reckirat več za matično ali je v tem rangu tale matična najboljša?

Aja....Samo ce bos mel dve posteni grafi v CF pa navijal stirijedrca rabis tak napajalnik....Morda kej manj bi tut delalo.

Ja, v tem rangu zna bit maticna ena boljsih, sam jo imam in se precej zadovoljen....Navadna stane manj, ta je pa PRO verzija plate....(Dva pcie slota) Torej za crossfire.

Razlika med kaksnimi procesorji? Med quadi,quad-duo?

Predvsem me zanima kaj pridobim oz zgubim če vzamem Q8200 ali pa Q9450, čeprav vidim da je razlika kar velika med predpomnilniki, ne vem pa koliko je to pomembno!

Zanimalo bi me še vaše mnenje glede prihajajočih phenom II procesorjih, če se mi splača počakat kaki mesec ali dva?

Razlika je v predpomnilniku in v frekvenci delovanja..
Q9450 deluje na 2,66 GHZ medtem ko pa Q8200 na 2,33 GHZ.
Zaradi predpomnilnika je pa tako...Malo se ti bo poznalo u špilah...Tudi do 20 fps in vec ali manj, odvisno od spile.

Phenom II bi se naj dobro navijali...3Ghz varijanta baje do 4,2Ghz na zraku...na dušiku celo 6,2Ghz:)
Drugač pa bo po moje še vedno malo zaostajal za Intelom...bo pa cena ziher bolj ugodna od Intelove;)
Odločitev počakat ali ne je pa tvoja...

koliko pa se opazi razlika med q6600 ali pa med kakim 45nm quadom? Mene ne zanimajo razlike po testih ampak konkretno koliko se opazi delovanje v samem sistemu, naprimer v kakih igrah ali kaki winrar! Zanimalo bi me še ali se mi splača vzet matično za 250 evrov pa q6600 ali pa 45nm quad pa matično za 130 evrov?

Zanimalo bi me še ali se mi splača reckirat za intelovo to novo podnožje?

9 (edited by 51M3K 2008-12-28 20:20:41)

Razlika med q6600 in močnejšimi 4 jederniki z večijm predpomnilnikom je opazna.
Matična za 250€ in q6600 nevem če se splača, ker bo matična "počivala", boš mogo naredit nek vmesni kompromis.
Če imaš denar vloži v novo podnožje.

Lep večer

Edit: Kaj sedaj, boš uporabljal računalnik za server (potem definitivno ne potrebuješ vsega tega) al za igre?

Ne bo samo server, ampak server za internetno stran ter ftp server za prenos velikih količin podatkov. Veliko ga bom uporabljal za program winrar ter občasno za kake igra, ampak to kasneje ko bom nabavil grafično. Zanimalo bi me ali je kaj napovedana pocenitev novega podnožja od intela? Predvsem me zanima ali se mi splača vložit denar v boljšo matično ter procesor, ker nočem denar vlagati v nevem kak drag procesor pa matično če ni bistvene izboljšave ter hitrosti v delovanju?!

To se pravi boš server poganjal v win, apache itd.. To ni glih pravi server in dvomim da bo dobro delalo vse skupaj, razen če maš to namen uporabljati samo za lastne potrebe in svoje gostovanje.

Drugače pa i7 920 procesor pride 286€, poceni kar, v večini je po testih hitrejši od 775 4 jedernih procesorjev, celo tistih najdražjih.. vendar to za sabo potegne matično ploščo za 300€, drag ddr3 ram itd.. Ravno prej sem sestavljal eno easy konfiguracijo z i7 920 procesorjem na 1366 vodilu.. cena okoli 1200€ (grafična je bla 300€), brez trdega diska, cdroma, ohišja.

Torej odvisno koliko si pripravljen vložit, če imaš denar se splača, pocenitev pa raje ne pričakuj smile