Topic: konfiguracija tihega računalnika - prosim za mnenje

zdravo,

želim tih računalnik na katerem bo nameščen linux (kompatibilnost komponent sem preveril in s tem ne bi smelo biti problema). računalnik bo uporabljan predvsem za matematične naloge (matlab), muziko, filme, surfanje in ne za igre. frekvence ne bom navijal. obdržal bom sedanje, relativno kvalitetno ohišje, grafično kartico (radeon 9000 + tv in), dvd pekač, miš in tipkovnico. ostalo bi zamenjal s sledečimi komponentami:

- Asus-Matična plošča ASUS P5QL S775/PCIE/S/GL/F1600
- INTEL-CPU INTEL CORE2 DUO E7300 2.66GHZ,D1066 S775 BOX
- Hladilnik Thermaltake BlueOrb FX CL-P0333
- Western Digital-WD 1TB SATA2, 32/7200 -Green- (WD10EADS)
- CORSAIR-CORSAIR DDR2-RAM KIT 2048 MB, PC2-1066 MHz, CL5, CORSAIR Dominator Series, EPP
- FSP Group-Napajalnik FSP Group ZEN 300W - pasivno hlajenje

zanima me sledeče:
1. ali so komponente združljive in ali je to optimalna kombinacija?
2. ali je napajalnik dovolj močan? kaj pa FSP Zen FSP400-60TNF, kateri ni v ponudbi sestavi.si? če nič od tega, potem se odločim za LC Power LC6550GP2-550W/14cm V2.2 Silent Giant. ali..?
3. kaj pa hlajenje? ohišje nima svojega ventilatorja.
4. ali potrebujem za sestavljanje računalnika še kakšne dodatne kable? predpostavljam, da je vse potrebno priloženo matični plošči oz. komponentam.
5. če prav razumem, lahko na to matično ploščo priklopim samo eno ide napravo, t.j. en trdi disk ali en bralnik/pekač cd/dvd-jev. ali prav razumem?

za odgovore se vnaprej lepo zahvaljujem,
joško

Re: konfiguracija tihega računalnika - prosim za mnenje

1. Mislim da je prvi problem, če se ne motim ima tvoja grafa AGP vmesnik, ti pa imaš na plati samo PCIe reže.
2. Jaz se bi vseeno raje odločil za 550W ker ima aktivno hlajenje, pa mislim da tega 14cm ventilatorja ne boš slišal.
3. Hlajenje mislim da tebi tako ali tako nebi smelo biti problematično ker te zadeve katere misliš poganjat niso tako obremenjujoče za CPU (razen matlab, nevem koliko ta obremenjuje CPU)
4. Vse dobiš zraven.
5. Tako je.

Drugače pa še malce preveri dimenzije hladilnika za CPU da ti lepo paše v ohišje ker so že bili problemi da enostavno je hladilnik prevelik za kakšno ohišje. Pol pa še premisli če se ti bolj splača vzeti 4GB rama http://www.sestavi.si/item.php?id=275&tbl=ram wink

hvala za odgovore. moja grafična ima res agp vmesnik. zato razmišljam o novi celotni škatli, katero bi zložili in testirali v sestavi.si. torej:
- LC Power-Napajalnik LC Power LC6550GP2-550W/14cm V2.2 Silent Giant     
- MUSHKIN-MUSHKIN 4GB Kit HP2-6400 996589 (2x2GB)     
- GMC-GMC A31, ATX MIDDLE, 1X 120mm, 2xUSB/au, silv/bla    
- NEC-DVD +/- RW NEC, SATA AD-5200S-01 Bel    
- Hladilnik Thermaltake BlueOrb  FX CL-P0333    
- sestava in testiranje sistema    
- Club 3D-nVidia Club3D PCI-e GF9500GT 512MB GDDR2, passive   
procesorja INTEL CORE2 DUO E7300 2.66GHZ,D1066 S775 BOX ni več v ponudbi, zato sem izbral INTEL CORE2 DUO E7300 2.66GHZ,D1066 S775 BOX.
1. ali bi bil boljši 64 bit procesor? ta pride do izraza samo pri 64 bit operacijskem sistemu, kjer pa so lahko problem gonilniki. a imaš kakšne izkušnje/informacije glede fedore ali ubuntuja glede tega?
2. kakšna pripomba glede zgornje konfiguracije? glede kompatibilnosti hladilnika (Thermaltake BlueOrb  FX CL-P0333) in ohišja (GMC A31, ATX MIDDLE) nisem našel nobenega podatka. verjetno so bolj problemi z mini ohišji.

pozdrav,
joško

1. Zdaj v trenutnem času, je v bistvu vseeno ali je 32bitni procesor ali 64bitni procesor. Vsekakor čez čas pa se bolje izkaže 64bitni procesor.
2. Hladilnik je kompatibilen s tvojim procesorjem, saj je narejen za 775 in AM2 podnožje. Z ATX ohišji načeloma ni večjih težav.. problem se pojavi pri miniATX..

<?php echo "MARIO ROPIČ \n"; ?>
cout<<"www.mario-design.info"<<endl;

Ja glede hladilnika sem se zmotil sem namreč zamenjal Blue Orb z Duo orb, tako da tukaj ne boš imel problema. Edino kaj bi na tvojem mestu zamenjal je ohišje, raje vzami tole http://www.sestavi.si/item.php?id=129&tbl=case pa BTW če ne rabiš originalnega 350W napajalnika ti ga lahko odstranijo in ti odbijejo vrednost tega od kompleta wink

evo, glede na vse pripombe je zadnja konfiguracija sledeča:
- Club 3D-nVidia Club3D PCI-e GF9500GT 512MB GDDR2, passive
- MUSHKIN-MUSHKIN 4GB Kit Redline XP2-8000 996593 (2x2GB)
- Hladilnik Thermaltake BlueOrb FX CL-P0333
- LC Power-Napajalnik LC Power LC6550GP2-550W/14cm V2.2 Silent Giant
- LC Power-Ohišje LC Power ATX PRO 350W 12CM FUN PRO906S
- sestava in testiranje sistema
- NEC-DVD +/- RW NEC, SATA AD-5200S-0B Črn

zakaj je ohišje LC Power-Ohišje LC Power ATX PRO 350W 12CM FUN PRO906S boljše od ohišja GMC-GMC A31, ATX MIDDLE, 1X 120mm, 2xUSB/au, silv/bla? če ni bistvene razlike, se raje odločim za enostaven dizajn v beli barvi.

joško

Hlajenje je razlog wink

najlepša hvala za pomoč. naročilo je oddano.
pozdrav,
joško

Računalnik je sestavljen in Ubuntu 8.04 x64 lepo teče na njemu. Moram pa reči, da glede tihosti računalnika nisem najbolj zadovoljen. Tudi 14 cm ventilator na napajalniku je dokaj slišen.

V BIOS-u je možno nastavljati le hitrost ventilatorja na procesorju in sicer so možni trije načini: normal, silent in turbo. Za ostale ventilatorje (napajalnik in ohišje) piše N/A. Pogledal sem v notranjost ohišja in opazil, da ta dva ventilatorja nista priklopljena na matično ploščo, ampak direktno napajana iz napajalnika. Torej sporočilo N/A ni več čudno. Tako sem ventilator na ohišju odklopil stran in prihranil nekaj šumenja. Sploh je bil ta najbolj glasen. Temperatura v notranjosti je še vedno okoli 40ËšC. Ali je mogoče nastaviti reguliranje hitrosti ventilatorjev glede na temperaturo v ohišju oz. napajalniku s priklopom tudi teh dveh na matično ploščo? Če ni, potem bi skoraj zamenjal napajalnik za tistega s pasivnim hlajenjem: FSP Group ZEN 300W ali FSP Zen FSP400-60TNF. Tako bi ostal samo en ventilator (na procesorju), ki ima dovod zraka skozi pokrov ohišja računalnika. To bi moralo zadostovati.

Pozdrav,
Joško

10 (edited by Mc Čun 2009-02-01 11:42:56)

V samem napajalniku pa na žalost ni mogoče regulirati obratov vsaj pri mid range napajalnikih je tako. Pa katera komponenta ima 40°C? Drugače pa ni mogoče upravljati hitrost ventilatorja če imajo molex priključek. sad

po skoraj enem letu odličnega delovanja se je zgodilo sledeče. po nekajkratnih zamrznitvah - še preden se je bios naložil ali kasneje - razpozna le 2024 Gb ram-a. instalirano imam 2x2024 Gb. predpostavljam, da je napaka v enemu od ram modulov. kaj vi ocenjujete?

računalnik je še v garanciji. če je problem v ram modulu, potem bi najraje zamenjal oba obstoječa modula (MUSHKIN-MUSHKIN 4GB Kit Redline XP2-8000 996593 (2x2GB) za DDR2 - RAM KIT 2048 MB, PC2 - 1066 MHZ, CL5, CORSAIR DOMINATOR SERIES, EPP oz. za kar vi predlagate. zaradi osnovne plošče (asus p5ql) sem omejen na 240 pin unbuffered non-ecc ddr2 1066/800/667 Mhz spominske module.

ali je možno, da doplačam razliko med mushkin in corsair, vi mi pošljete module in jaz vam šele po tem po pošti vrnem stare. tako bi se izognil izgubi računalnika za par dni, saj mi z 2 Gb kar dobro dela.

vnaprej hvala za odgovor,
joško

Hm...

Predlagam, da pokličete na 02 82 77 683 in  se dogovrimo kako bomo rešili zadevo.

Hvala in lep pozdrav!