26 (edited by xpolhecx 2007-09-12 14:23:14)

Re: kupujem računalnik po komponentah

ravnokar sem dobil vse komponente, in se že spravljam sestavlat. mi je pa en serviser namestil procesor na matično, ko sem prišu v trgovino, tako da je problem rešen. bom pa čez nekaj časa namestil pasto, in jo redno menjal. ko sem gledal pošiljko, sem najprej mislu, da ste mi vse narobe poslali, ker so ble škatle od drugih proizvajlcev oz. modelov, npr. grafika in škatla od AMD Athlona, js pa sem naročil Intela...pošteno ste me prestrašli smile:)

hvala še enkrat. če pa kaj ne bo štimalo bom vprašal

27 (edited by xpolhecx 2007-09-12 16:23:03)

mam en problem, ko vstavim grafično kartico. je ohišje malo čudno in ne morem grafe na veli strani porinat do konca noter, ker se prej usede na tiste pokrovčke. na desni strani pci-e vodila pa gre čisto notri. a je kaj narobe če grafa ni čisto do konca v slotu???

http://shrani.si/f/1M/vv/32W8aVIP/img010.jpg

Tega pa rejši ne prižigaj dokler vse ne sede not tako kot more. Po sliki sodeč je problem v srednjem delu katrice kjer sta dva jezička, ki se morate usest točno med ploščo in ohišje. (na sliki se tega ne vidi) včasih je potrebno te jezičke tudi malo upogniti, da pravilno sedejo v ležišča. Pomojem je najbolše da pokličeš k nam v servis 02 82 77 683.

Pa še nekaj na hladilniku od cpuja mora bit obvezno pasta. Nikakor ne priklapljaj cpuja in hladilnika če nimaš paste!!!

Tiste jezičke levo na sliki upogni malo al pa jih noter vdari, grafika se more vležt v svoj slot. Pri pasti pa tud pazi, da neboš preveč namazal na čip..

<?php echo "MARIO ROPIČ \n"; ?>
cout<<"www.mario-design.info"<<endl;

kako to misliš da je problem v srednjem delu kartice? kaj pa če matična ni dovolj dvignjena? tisto železje sem že malo zvil s kleščami (seveda sem ga prej snel s kartice, da je ne bi poškodoval), ampak se tako teško zvija, ker je ful trdo železo, al jeklo, karkoli že je...vseeno pa se ne vsede tako kot bi se mogla.

men ni jasno, zakaj bi mogu nanašat pasto, a ni to že tovarniško narjeno? kupil sem Intelov procesor Core 2 Quad Q6600 in matično ploščo Asus p5k. Ko sem prišu po proc pa matično, mi je on gospod, oziroma njegov pomočnik pred mano namestil procesor na matično, pa hladilnik. ni pa ničesar mazal s pasto.

torej, je s tem vse vredu, al ne smem prižigat, dokler se pasta ne nanese?? ste sigurni da bi mogu nanest pasto, čeprav bi mogla bit že tovarniško gor?

kje pa mate servis??

Če je box varijanta je ok ce pa si kupil kak dodaten hladilnik pa je običajno potreben nanos paste.

Ti sam pokliči pa ti bom po telefonu razložil kako in kaj.

02 82 77 683

To se dogaja tudi meni, preprosto zato ker tam na tistem delu nimam tistega "podstavka" v katerega pride "šrauf", Z eno roko primi za pcie, ga malo potegni k sebi in porini grafično do konca not. Sicer meni je delalo ok tudi tako kot maš zdaj.

lp

men tale grafa ni dala mira, pa sem tisto železo čist zravnal, potem pa nekot ukrivu, tako da sem lahko zategnu vijak na vrhu (komaj), kartica je čisto v slotu, je pa tudi fiksna...ampak ko se bo nekajkrat dala ven pa noter, je vprašanje če jo bom lahko spet tak naštimal ko je zdaj. zanima me, če bi lahko kje dobil tole novo železo, da bi js doma lepo s primernim orodjem nardil primerno obliko pa kolk bi to stalo (če sploh lahko kdo zrihta samo ta delček). torej, zdaj ni straha da ne bi mogu prižgat računalnika? za procesor bi tud naj blo vse vredu, če je originalen hladilnik bil zraven?

hvala

34 (edited by xpolhecx 2007-09-12 20:30:50)

potem sem še prižgal računalnik, šou v bios in pod hardware monitor gledal temperaturo procesorja.najprej je bla 29 in rastla počasi do 38°C v času 3,4minut. je to normalno? kolker sem gledal deluje procesor do 70°C

edina stvar ki me moti, da je ventilator na procesorju mal glasen, tak čudno piska. potem pa če recimo z miško v winsih kliknem nekaj, bolj zapiska, in če računalnik recimo mal obremenim, tudi piska dlje časa. recimo: odprem moj računalnik, in v času klika zapiska ventilator malo glasneje.

bi mogu reklamirat ventilator? al počakam malo, da se zadeve ulaufajo?

Temperatura procesorja nekje optimalno je med 35° - 40°C. Govorim za osnovne procesorje s stock hladilniki. Procesor se je zagrel do neke temperature, pri kateri bo tam ostal.. razn pri zagonu kakšnih iger lahko naraste za nekaj °C. Procesor če bo delal že blizu 55°C je boljše da se komp vgasne.

Za piskanje pa bova jutri poslušala pa probaja ugotovit kaj muči vento tongue

velja...upam da boma ugotovila ka je narobe smile

Nace

37

piskanje je čisto običajno za dandanašnje komponente (več lahko napišem/razložim, če koga zanima smile). 

Ko scrollaš po strani se sliši piskanje -vzrok grafična (to je pri vseh karticah od GF5900 serij naprej wink). Poleg grafične piska tudi matična (ponavadi ko je malo navito+povišane napetosti, pri nižjem cenovnem razredu pa zmeraj smile).

Da se ventilator zasuka hitreje je lahko posledica nihaja napetosti ali nastavitev v biosu. V biosu imaš EQ in razne druge nastavitve za regulacijo ventilatorjev, ... posledično lahko tudi nastavljaš katero T ti naj drži računalnik (prilagajanje vrtljavev ventilatorja) in je to lahko vzrok da zaslišiš moment ko ventilator pospeši za trenutek.

ja mislim da je res grafična, ker sem včeraj zagnal medal of honor airborne, in je v igri začelo tak cvilit, da sm znorel skoraj. dam glavo v kišto in je blo tak vroče, da sem rajš vse skup ugasnu. grozno. pa še ena stvar, disk ropota tak na glas, ko delaš karkoli, tak da bom vrgu kišto na balkon, da ne bom ničesar slišu.

res ne vem kaj je to no....ne more bit disk tud tak glasen. ne rečem čez kako leto, ne pa zdaj ko je nov. če na starem računalniku dobesedno prede proti temu kar mam zdj, pa je računalnik star 2 leti sad sad

39

imaš kable v ohišju lepo pospravljene, da ne ovirajo zrač. pretoka? Imaš ventilator spredaj in zadaj na stranicah za optimalni pretok? Stranico imaš gor?

Poglej temperature s programi; za cpu -core temp, speedfan,... za grafično imaš že v samem driverju uporabiš pa lahko še rivatuner in atitool.

Dosti novih diskov presneto ruži, zamenjaj ga za novega smile

40 (edited by xpolhecx 2007-09-13 11:51:51)

kabli so trenutno še nezvezani, ker pride danes en moderator k men pogledat. ventilatorji so samo na grafi, procesorju in napajalniku, ostalih ventilatorjev zaenkrat še nimam. bom pa nabavil. stranic tudi ni gor zaenkrat. sem že včeraj gledal temperature z speedfanom, vsepovsod so zelene klukice, tako da je vse normalno, razen pri AUX mi piše da je 125°C pa tak ogenjček zraven narisan.

potem lahko uveljavim garancijo na disk? al kak se da to zmenit al se na to garancija ne da uveljavit?

http://shrani.si/f/34/FR/MBauJdV/screenshot002.jpg

41

za AUX ne skrbi, ponavad je to hrošček in ni fizično niti senzorja -sonde.

Q: What does the "Aux" temperature shown on the Computer / Sensor page mean?

A: There is no standard for sensor registers layout, so the "Aux" temperature could show the temperature of the CPU or the motherboard, or might be a non-connected wire of the sensor chip, and so it could show a bogus value.

Disk pomoje ne bodo vzeli kot garancijo nazaj, ker ti le deluje (ni bad sectorjev ...), zamenjaš ga edino le, da ga vrneš v teh 15 dneh od dneva nakupa in novega vzami, pokliči jih ti bodo bolj točno znali povedat wink

s TiG3rB0y-em sma danes pogledala zadevo in ugotovila, da je z grafično in procesorjem vse vredu, piska pa v napajalniku (najbrž ventilator). Grafična je zdaj vredu vstavljena, problem je samo z napajalnikom, ki ga bom reklamiral. Se bom pa poskušal dogovorit tudi za nov disk, če ga lahko zamenjajo s katerim drugim, ker tole ful preveč ropota, če takoj po začetni uporabi

Lp

43 (edited by xpolhecx 2007-09-13 20:43:08)

joj, js ne vem ka bom...sem se odloču da bom disk kr obdržal, pač naj ruži. bom že 1x kupu neki kvalitetnega. napajalnik bom pa dal reklamirat. temperature v računalniku so ful prevlke...čim grem v kako igro za 5min, naraste vse do 50°C pa me ful skrbi. zakaj bi se lahko to tak segrevalo sad  CPU = 50, DISK = 42, SYSTEM = 52, bog ve kaj bi blo če bi kako uro igral. ne vem a naj ga dam v skrinjo, da se bo shladil

Čipovje se zagreje do neke temperature, potem pa tam ostane. Tak da je vseeno če igraš 10min pa maš 50°C ali pa 2 uri bo vseeno 50°C. če pa še ti bo naraščala iz minute v minuto, pa razmisli o kakšnem dodatnem hladilniku. Mislim, da boš že dosti s tem naredil, če boš dodal kakšen dodaten vent v kišto.

45 (edited by icy 2007-09-14 08:24:21)

lej xpolhecx glede na tvoje poste ti ne moremo čist nič svetovat, premalo podatkov daš. Naloži si Orthos in obremeni za par ur (izbereš opcijo z gromac kodo). Ta program ti obremeni procesor, T spremljaj s kakšnim programom in nam daj sliko po par urni obremenitvi. Za grafično uporabi ATITool ali Rivatuner ker ima za T graf in poženi igro ali kakšen 3Dmark 05/06 in daj tisti T graf sem gor.

Systemska T ni prava temperatura, saj serija P5K zajema to temperaturo pri napajalnem sklopu pomnilnika (VRM).

iz Asusov FAQ wrote:

These three motherboards have been specially designed to express the importance of temperature management of the memory VRM (Voltage Regulator Module, or often called power circuit), as the cooling of memory VRM are often ignored or unnoticed by many users, though it is the key to overall memory stability. Due to this reason, the motherboard temperature sensor has been placed right next to the VRM circuit, allowing the motherboard to reflect the rise and fall of memory VRM temperature at real time.

Due to their special design, the recommended motherboard temperature is also a little different to other motherboards not adopting such design. It is recommended to maintain your motherboard temperature of these three motherboards between 0 to 65 degrees Celsius to ensure overall stability of your system.

edit: typo smile
edit 2: prodajam kompresorsko, če imaš prevroč procesor big_smile

46 (edited by xpolhecx 2007-09-14 09:59:24)

super hvala, že delam na tem. zakaj mi noče obremenit še 3 in 4 jedra, ker mi samo prvega in drugega?

po 5 minutah
po 15 minutah

47

imaš quada? Torej odpreš dva orthosa in v task managerju nastaviš za prvi proces Orthos -set affinity za core 0 in 1, v drugem procesu pa 2 in3. Istočasno zaženeš oba Orthosa in imaš 100% obremenitev.

48 (edited by xpolhecx 2007-09-14 12:00:08)

Imam quada ja. Bom prilepu potem rezultate. Kaj če pride do 60°C ali več? Prekinem teste al pustim naj dela naprej?

Po 25 minutah:
http://shrani.si/f/7/RE/1BvoJLxG/1.jpg

Pa še °C grafe pri normalni obremenitvi (na polno jo bom obremenil malo kasneje)
http://shrani.si/f/2F/c3/4LbVZfbm/screenshot001.jpg

Po 65 minutah se stanje ni bistveno spremenilo, tako da sem izklopil teste
http://shrani.si/f/2P/7s/nmYLLSc/screenshot001.jpg

Kaj pravite na te rezultate? Moram še samo grafo stestirat

49

za quada je čisto odvisno kateri stepping imaš (B3 ali G0). Glede na T in stock hladilnik mislim, da imaš G0. Temperature tudi do 80°C na full load so čisto normalne za quada big_smile

Ker vidim, da imaš P5K ekstra pazi na napajalne mosfete zgoraj nad socketom in nanje napopaj rebra, teli quadi dodobra namučijo takšen razred plošče;)

Drugače pa so T čisto normalne glede na hlajenje in komponente wink

kaka rebra si mislu to?