Topic: PROSIM ZA POMOČ!

Ziv!

Potrebujem vašo pomoč. Kupujem računalnik pa ne vem kakšnega sestavit, da bo optimalen za moje delo. Rabim ga predvsem za autoCAD, 3dmax,photoshop,Illustrator,Flash,...

Bom res hvaležna vaših nasvetov!

Re: PROSIM ZA POMOČ!

In koliko si pripravljena dati € za komp?

uporabila bi zdravo pamet. smile Verjetno bo računalnik tam okol 700€.
Ni problem toliko denar. Želela bi eno pametno opcijo za moje potrebe.

# (Osnovna plošča) Asus - Matična plošča ASUS P5KC, S775, PCI-E, FSB1333 (104.6436)
# (Procesor) INTEL - Procespr Intel Core 2 Duo E8200 2.66GHZ, FSB1333 S775 (151.3588)
# (Pomnilnik) Mushkin - Pomnilnik Mushkin DDR2 4GB KIT 800/PC6400+ RETAIL Standard Performance Plus (72.7985)
# (Grafična kartica) GIGABYTE - nVidia GIGABYTE PCI-e FX9600GT, 512MB GDDR3, 2-DVI (GV-NX96T512H-B) (187.53)
# (Trdi disk) Seagate - Seagate 500GB SATA2, 32Mb, 7200rpm (ST3500320AS) (106.011)
# (Optična enota) Samsung - DVD +/- RW SAMSUNG, SATA +Nero S203D - Črn (23.0552)
# (Optična enota #2) Foxconn - Čitalec kartic Foxconn CR-03C (črn) (8.1)
# (Ohišje) Enermax - Ohišje Enermax Chakra CS-032BF ECA3052 (brez napajalnika, črno) (62.9142)
# (Napajalnik) LC Power - Napajalnik LC Power LC6560T-560W/14 BLACK SILENTPOWER (52.8844)

Skupaj: 769€
Mislim da bo ta konfiguracija dovolj big_smile
Lp

ASUS P5E|Intel Core2Duo E8400 @ 3.6GHz|Mushkin DDR2 4GB KIT|XFX 8800GTS 512|WD500GB|LC Power 700W

A je dvojedrni procesor dovolj za rendriranje, ali bi bil bolje intel core 2 quod Q6600?

Kaj pa na to sestavo porečete?

- procesor Core 2 Quad Q6600
- matična plošča Gigabyte GA-P35-DS3L
- ram Mushkin PC2-6400 "Enhanced" KIT, 2x2GB, s hladilnikom
- grafična Gainward GeForce 8600 GT, pasivno hlajena
- napajalnik LC Power LC6420GP "Silent Giant" v2.0
- disk Western Digital WD5000AAKS 500GB
- DVD pekač NEC AD-7203S Labelflashâ„¢, sata
- ohišje Cooler Master RC-331-KKN1-GP "Elite 331"

Seveda je dvojedrni dovolj. Matično bi pa raje zamenjal z kaksno asusovo
Lp

ASUS P5E|Intel Core2Duo E8400 @ 3.6GHz|Mushkin DDR2 4GB KIT|XFX 8800GTS 512|WD500GB|LC Power 700W

Plato bi jaz vzel ASUS P5K drugače pa glede procesorja če rada multitask-aš potem vsekakor q6600 drugače pa mislim da je E8200 boljša izbira.

Mc čun, torej konfiguracije, ki jih je napisal "xtracrazy"?

kaj misliš pod multitaskati? žal nisem čist v teh izrazih smile

9 (edited by Mc Čun 2008-04-12 00:20:51)

Multitasking pomeni da delaš več stavari hkrati naprimer da kaj konverstaš, renderiraš, itd, če imaš takšno delovno navado potem vsekakor vzemi q6600 če pa delaš vse postopoma potem pa je E8200 čisto dovol. Pa glede konfiguracije se strinjam s xtracrazy-om.

hvala za te nasvete in pojasnila!

Me pa še zanima kakšna je razlika med matično ploščo  ASUS, P4, LGA775, I35P (P5KC) in GIGABYTE, LGA775, I P35 (GA-P35-DS3 ver.2.1) oz. zakaj priporočate asusovo?

Glede konfiguracije, ki jo je napisal xtracrazy: bi bila ta grafična tudi dobra izbira? VGA ASUS NV 8600GT SILENT (EN8600GTSil/HTDP/512)? ali je morda še kakšna opcija?

aja pa še to: kaj je to DDR2 in DDR3?

To je ime vodila za pomnilniški modul. DDR1 je najstarejše (delujejo samo DDR1 rami), DDR2 (je sedaj najbolj aktualno: delujejo samo rami za DDR2 - je do zdaj najhitrejše vodilo) in pa DDR3 (najnovejša tehnologija - najhitrejša. delujejo samo DDR3 rami).

Upam, da je dovolj.. big_smile

<?php echo "MARIO ROPIČ \n"; ?>
cout<<"www.mario-design.info"<<endl;

@katy največja razlika med platama je edino to da Asusova podpira tudi DDR3 rame in to da ima 2xPCI Express X16. Drugače kaj se pa grafe tiče pa bi ti vseeno priporočal 9600gt ker je velika razlika med tema grafama.

@TiG3rB0y kaj mogoče veš glede na to da ima Asusova plata 2xPCI Express X16 kaj potem takem podpira SLI ali ne?

Ja podpira

aha ... hvala smile

se opravičujem, fantje, k sprašujem take "neumnosti". Se počutim kt eno majhno dete, ki vedno znova govori " Kaj je to?, Kaj je to? ..." smile Pa vseeno še vprašam: kaj pomeni, da ima plata 2xPCI Express X16 in ali podpira SLI? Če mi lahko prosim te kratice mal razjasnite. smile

Res ste prijazni!

16 (edited by TiG3rB0y 2008-04-16 15:39:37)

Ni problema, zato pa smo mi tu smile

PCI Express je reža kamor se vstavi grafična kartica. Vse te matične plošče imajo eno tako režo, katera ima hitrost x16. Te novejše matične plošče pa imajo dve taki reži, tako da lahko vstaviš dve grafični kartici, posledično je grafika boljša (pri igranju iger, navijanju,...). SLI pa je samo način, kako se dve grafični kartici med seboj povežeta. SLI način se poveže tako, da se grafični povežeta med seboj s takim mostičkom (glej sliko spodaj) nad karticama.

http://shrani.si/f/1r/2x/26rhulIi/sliasus7800gtxbig.jpg

Če še je kaj nejasnega, kr vprašaj.

O super! Zdej mi je jasno!!!! HVALA!
nekdo mi je povedal, da če imaš  štirijedrni procesor, potem moraš tudi programe imeti inštalirane za štirijedernika. Sicer deluje slabše kot če bi imel dvojedernika. In da nekateri programi sploh še niso za štirijederni procesor. Kaj pravite na to? Namreč kolegi mi svetujejo q6600, ampak sem v dvomih da ta štirijedernik ne bo povsem izkoriščen. In potem ga imaš zato, da ga imaš. Tega ma mi ni treba oz. nočem. Se mi pa postavlja vprašanje, kaj je na malce daljši rok (4-5let) bolje vzeti? Ali se bodo programi toliko spemenili, da dvojedernik ne bo več kos ...?

Dolgoročno gledano mislim da je vsekakor q6600 taprava izbira, gleda na to da ima namen intel predstaviti še to leto hexa-core mislim da v prihodnosti bodo programerji začeli izkoriščat multi-core tehnologijo.  Zdaj če bodo programeri v 4-5 letih to uspeli naredit...hmm ne vem, mislim pa da jim bo.

Če misliš računalnik uporabljati 4-5 let, vsekakor vzami 4 jedrnika. Namesto q6600 ke je ze malo "zastarel" raje vzemi q9300, ki ima 45nm tehnologijo izdelave in višjo ferkvenco. Dražji pa je približno za 50€.
Lp

Če bi jaz bil na tvojem mestu bi še malo počakal ker bi se naj 20. Aprila cene Intelom padle.

@xtracrazy q9300 ni najboljši saj ima samo 6MB cache napram q6600 kateri ima 8MB cache. Tapravi se mi zdi q9450 je sicer 100€ dražji samo ima pa tudi 12MB cache, če bodo morda cene padle je vsekakor q9450 najboljša izbira.

No mislim, da bo Q6600 zaenkrat kr dovolj.
Me pa še zanima pri grafičnih karticah, kjer pri enih piše za priključke DVI ali 2xDVI ali 2xDVI Dual-link potem je ponekod CRT ali CRT adapter,  in še HDTV-OUT ali samoTV-OUT , kaj to pomeni? Če imam monitor crt , ali moram potem gledat, da mora imeti grafična oznako CRT? Namreč s trenutnim monitorjem, 21" Samsung, sem zadovoljna in ga ne mislim menjat. Edino morda bi kdaj želela priključiti še kakšen monitor, verjetno LCD. A ta kombinacija sploh gre? ali morta biti dva LCD-ja.

Pa še to me zanima, kaj to pomeni pri grafi, da ima 256 bit pomnilnik ali 128bit.?

22 (edited by TiG3rB0y 2008-04-17 18:02:11)

DVI je "ime" izhoda na grafični kartici. Zgleda takole (tukaj so vrste DVI konektorjev) http://shrani.si/t/18/kV/3m2NMlTd/277px-dviconnectortypess.jpg

Če ima grafična kartica 2xDVI pomeni samo to, da ima grafična kartica takšna dva izhoda, enega zraven drugega.

Zraven vsake grafične kartice, katera ima DVI izhod dobiš adapter tako da ni potrebna zamenjava monitorja. Uporabljaš lahko oba monitorja. Edino resolucija in osveževanje zna zabavat.

256/128 bit pri grafični pomeni, kako je velik grafični pospeševalnik oz. grafično vodilo v bitih (več je boljše).