sakyra wrote:te spile ki si napisal niso mmorpg ampak web based gami.(hattrick, travian, ogame, thecrims, darkthrone,..)
mmorpg pa so world of warcraft, age of conan, lineage, guildwars, warhammer, vanguard, cabal online, 2moons..
bingo!
edino gw je single based mmorpg ker ma vsak player svojo kopijo map razen mest in zato praviloma igra sam z henchi razen če si playere povabi poleg al pa gre pvp. je pa dosti bližje mmorpgju kot so wow, cabal, air rivals, warhammer, l2, aoc kot pa browser games kot so travian, ogame etc.
@ topic: projekt da narediš svoj mmorpg je ful drag, drago je pa tudi vzdrževanje serverja na katerem bi stal tvoj mmo. O znanju ki ga rabiš da narediš mmo ne bi govoril ker nimam pojma kaj vse morš vedet, vem pa da že samo gmi (game masterji-->neke vrste moderatorji v igri ki pomagajo pri bugih (napakah) v igrah in odgovarjajo na vprašanja playerov ter praviloma organizirajo evente) morajo znat scriptat, večina smrtnikov pa še tega ne zna. mmorpgji majo cel kup playerov da preživijo. en od načinov preživetja so donacije radodarnih igralcev (ta sistem ima večina private serverjov (kot pove ime, privatni serverji že znanih mmorpgjov z prirejenimi exp in drop rati, so ilegalni ampak to tu ni point.) in za donacije igralce nagrajujejo z uber god-like overpowered opremo kar uničuje fun duhh... al pa drug sistem ki ga ima večina mmorpgjov: mesečno plačilo. zlata izjema je guild wars in še nekaj free mmorpgjov. guild wars si to lahko privošči ker je prodala pribljižno 8.000.000 krat svojo osnovno igro ali pa expansione z 3.000.000 igralci in pri takem številu prodanih kopij nihče ne potrebuje mesečnega plačila. NCsoftova skrinjica z denarjem pa ni bila prazna ko so začeli z gw projektom saj so takrat že nekaj let imeli lineage2, ki pa je mesečno plačljiv ter cel kup drugih iger (tabula rasa, city of villians pa city of heroes zaj se pa še lotevajo nove igre aion ki bo bum).
V glavnem zaj sem na široko opisal, zakaj je navadnim smrtnikom kot sem jaz sila težko naret svoj (uspešen) mmorpg. takih projektov se lotevajo skupine ljudi z znanjem in denarjem. upam da ti je ta razvlečen post kaj pomagal.